tekster
speciale
her står det måske noget ...
Vi er på Designmuseum Danmark. I museets Designværkstedet som er en selvstændig bygning til undervisningsbrug. Det er mandag morgen. Andreas og jeg venter på en gruppe asylbørn der er på vej.
Denne mandag kommer de kl. 10. Til tiden. 15 asylansøgende børn fra mellemtrin og udskoling. Jens
som er lærer på Røde Kors skolen og også vores gennemgående kontaktperson smsér til mig, at nu
er de på vej. Han skriver også at de er i to biler. Det vil sige at de denne morgen er mange der
kommer. Jeg har to parkeringssedler klar og går ud og møder dem på parkeringspladsen ved
Designværkstedet. De to store biler med plads til 10 børn i hver. Dørene bliver åbnet og det ”vælter”
ud med mellem- og udskolingselever. De er trætte og glade og dem som kender mig kommer hen og
siger ”Heeejjj Kirsten” og de giver mig hånd. Denne mandag er der en del jeg har set før, men også
nye som kigger forsigtigt på mig. De kommer ind i værkstedet og alle finder en plads i rundkredsen
af designstole, som står midt i rummet. Alle kigger på mig. Og jeg kigger rundt på dem. Jeg finder
min ro. Jeg mærker at jeg sidder i en stol. Jeg siger ”godmorgen” og smiler. De er så forskellige. Og
det er som om de medbringer verdener jeg slet ikke kender. Min kollega Andreas fortæller dem om
Design. Fortæller om form, funktion, konstruktion. Om designbegreber. Han bruger powerpoint til
at vise billeder. Han taler langsomt og tydeligt. For det meste. Indimellem bliver han grebet af emnet
og ordene kommer meget hurtigt. Lidt senere er alle i gang rundt om det store bord i værkstedet.
Der bliver arbejder intenst med at lave små modeller af stole. Jeg sidder for enden af bordet og ser
på det hele og mærker en form for overvældelse. Tanker kommer, den ene efter den anden og jeg
ser rundt i Designværkstedet, på eleverne i rumme, ser det hele, ser mig selv udefra:
”Det gule gulv lyser. I Designværkstedet. Som en dråbe i havet er det. Medfølelse. Mærk dine fødder.
Mærk din krop. Nærvær. For dem. For det. For det hele. Trække vejret og gøre en ting ad gangen.
Hold rummet. Være inde og ude. Som en sæbeboble. Indrammet. For en stund. Som en parentes i
verden. Ved siden af. Orden der opstår og ting der bliver gjort. Livsglæde. Trang til at skabe. Så
megen ondskab. Så megen uskyldighed. Hænder der agerer. Griber fat. Sætter sammen. Vil noget.
Drømmer om en plads. At være i. Et sted at være”.
KONTEKST: ANDREAS OG JEG SIDDER I DEN STORE HVIDE BIL PÅ VEJ TIL MØDE PÅ RØDE KORS
SKOLEN.
Det sner. Per har købt crossainter på stationen før han samler os op. De er til os. Vi spiser dem på vores møde. Og drikker kaffe. Per er lærer på Røde Kors skolen og han har hentet os flere gange. Han har sin Røde Kors vest på. Det gør altid indtryk på mig. På en hel almindelig mandag kører jeg i bil med en mand der har en rød vest på med et hvidt kors. Jeg får fornemmelsen af, at være i et katastrofeområde. Jeg ser klip fra tv for mig. Bombede huse ser jeg. Og hospitaler. Og murbrokker. Og børn i både. Alt for mange børn. Et kort øjeblik mærker jeg fornemmelsen af, at vågne op en nat og bare skulle væk. Virkelig væk. At være skrækslagen. Løbe for mit liv. Det er altid meget specielt at køre ind på skolen. Jeg kommer tilbage. Det sner. Der løber små mørkhårede børn rundt udenfor skolen. Det sner. De bygger snemænd. Alle lærerne har Røde Kors veste på. Det er så børnene hurtigt kan finde en voksen. Der er noget her der er alvor.
”man lærer noget om relationer, man lærer noget om at etablere en relation meget hurtigt og også kunne slippe den igen, nogen gange efter meget kort tid. Man skal passe på at man ikke bliver kynisk og følelsesløs, fordi det at tage imod og sige farvel foregår hele tiden. Det er hårdt, men sådan er det” ( Per, lærer Røde Kors)
I Røde kors asyls pædagogiske enheds retningslinjer for udøvelse af en helhedspædagogisk pædagogik betones det, at en stor del af dagligdagen med disse børn handler om følelsesmæssig udvikling og sociale kompetencer:
”Væsentlige faktorer der konstituerer den daglige praksis, udgøres i høj grad af, at børnenes livsomstændigheder kræver et vedholdende fokus på samspil mellem undervisning, omsorg og opdragelse. Undervisning i denne kontekst er en dobbeltsidet opgave. På den ene side skal den forberede børn til at modtage undervisning i Folkeskolen. På den anden side skal undervisningen tage højde for, at ikke alle børn kan blive i Danmark” (Weinholt-Ludvigsen og Ptak, Det helhedsorienterede pædagogiske tilbud, Pædagogisk Enhed, Røde Kors s.15).
Udfra dette tegner der sig et billede af den opgave undervisningen på museet skal skabe rum til, hvis det skal give mening, nemlig at skabe et miljø der kan rumme den virkelighed børnene er i. Dette miljø må i høj grad være præget af den omsorgsdimension der tales om. I forhold til disse børn skal den fylde mere end ved undervisning af de andre elever vi har. Omsorg skal tænkes ind som et pædagogisk greb. Undervisningen skal søge at give mening i hele det paradoks det er, at forsøge at skabe ”normale” rammer for undervisning for en gruppe elever der ikke kender deres nærmeste fremtid i forhold til helt basale ting som det at vide hvor man skal bo.
Dette kræver hvad man kan kalde en evne til at ”være i nuet” som en pædagogisk praksis der er blevet peget på af både forskere og lærere. Man kan sige at det drejer sig om at få det optimale ud af den ”setting” der er. På en måde som ikke er afhængig af tid. Det kommer meget til at handle om at kunne etablere relationer på en eksemplarisk måde, skabe kontaktfulde øjeblikke. At disse børn bliver mødt med nærvær, empati er i denne undervisning en implicit fordring for, at det kan lykkes af skabe den tryghed der er brug for. Disse er en form for øjebliksbilleder eller parenteser for disse børn som må være af en sådan kvalitet, at det forhåbentlig kan give dem noget de kan have med sig. Lærerens kapacitet og evne for at være nærværende og empatisk kan derfor ses som en udpræget nødvendig fagkompetence.