jeg kan skabe

Projektet er et pædagogisk udviklings og formidlingsprojekt med tilknyttet følgeforskning.  Projektet udvikler undervisning i designprocesser og kreative kunstneriske processer til sårbare børn og unge.

Projektet har som grundlæggende ambition, at udvikle undervisning, undersøge og dokumentere hvordan undervisning i designprocesser og i kreative kunstneriske processer kan støtte børn, unge og voksne til større selvberoenhed og indrestyring.

Projektets særlige focus er på forholdet mellem traumeproblematikker og kropslighed, kunstnerisk kreativitet og designtænkning, nærvær og empati og på underviserens relationskompetance.Jeg har mødt mange elever, der har haft det svært. Og jeg har set hvordan de kreative fag ofte kan noget helt særligt for denne gruppe. De kan give dem nogle gode erfaringer og en oplevelse af selvværd. Der er en latent glæde ved det at fordybe sig i noget. Jeg ser det som noget fællesmenneskeligt. Udgangspunktet i projektet er at alle kan skabe. Undervisningen har i sit udgangspunkt et inkluderende ståsted, som vi kan skabe tryghed og fællesskabsfølelse fra.

 

JEG KAN SKABE PÅ DESIGNMUSEUM DANMARK

På baggrund af flygtningekrisen i 2015 igangsatte vi på Designmuseum Danmark et pilotprojekt i samarbejde med “Røde Kors Skolen – Skolen På Bakken”. Projektet var  målrettet børn og unge med asylstatus. Undervisningen foregik mandage og var af tre timers varighed. Pilotprojektet ”Jeg kan skabe” blev til ud fra et stærkt ønske om at tilbyde et læringsrum til en gruppe børn og unge, som var i en svær situation. Vi ønskede at bruge den faglighed og de didaktiske kompetencer der var til stede på museet, i projektet, sammen med den solide praksiserfaring vi havde med undervisning og brug af museets samlinger og udstillinger.

I museets strategiplan for 2017-20 var outreach til sårbare et indsatsområde.

Undervisningen indbefattede besøg på museet, håndværksaktiviteter og værkstedsopgaver. Hensigten med projektet var at give asylansøgerbørnene et læringsrum, der også var et frirum, hvor de fik mulighed for at være aktive og deltagende i et inkluderende miljø.

designmuseum.dk/presse/design-skaber-dialog

 

Jeg tilrettelagde, udførte og observerede i stræk undervisningen da projektet var på Designmuseum Danmark og ud fra den samlede empiri i perioden 2016-18 skrev jeg specialet  "JEG KAN SKABE".

PROJEKT JEG KAN SKABE.pdf >>

 

Vi fik en masse erfaringer og det blev besluttet at fortsætte projektet i 2019 og 3 år frem. Dette blev desværre stoppet af Covid krisen.

En af de helt væsentlige erfaringer vi fik er, at lærerens relationskompetence er afgørende for, hvordan undervisningen forløber. Det at kunne møde disse børn med nærvær og empati, og det, at kunne lede aktiviteter i rummet og planlægge en undervisning, der veksler mellem indadvendt og udadvendt aktivitet,  arbejdede vi meget struktureret med og så som vigtige faglige kompetencer.

 

JEG KAN SKABE PÅ COPENHAGEN CONTEMPORARY

Projektets formål var i et team med forskellige fagkompetencer, at facilitere en proces hvor teamet på tværs af fagligheder sammen planlagde og afviklede et undervisningsforløb til en klasse for nyankomne i udskolingen. Projektet blev  tilrettelagt som et pilotprojekt der havde fokus både på processen med at opbygge teamet og på afviklingen af selve undervisningen.

Didaktisk var det et mål for projektet at belyse hvordan og om undervisning i æstetiske læreprocesser kan støtte sårbare unge i identitetsdannelse, selvværd, evne til at formulere sig med formsprog og ord, samt at udvikle særlige undervisningsgreb til denne målgruppe.

Projektet havde følgeforskning tilknyttet der skulle observere hvordan undervisningen blev afviklet og hvorvidt de opsatte mål i projektet blev opfyldt. Data er sidenhen blevet analyseret og der er redegjort for forløbet i en rapport. Rapporten kan ses som afsæt for videreudvikling af den særlige praksisfaglighed kulturinstitutionerne har mulighed for at kunne tilbyde i kontekst af de eksterne læringsrum.

RAPPORT FOR FØLGEFORSKNING PÅ JEG KAN SKABE PÅ COPENHAGEN CONTEMPORARY.pdf >>

Klik på billedet for at se eventuel tekst og fuldt billedformat.